Kameraövervakning, -inspelning, vad ska man tänka på

 


Scanteco AB, representerar några marknadens bästa och mest flexibla kameraövervakningssystem.

EyeWatch 2000 serien ger extremt bra bildkvalité och har den unika egenskapen att den klarar att spela in med full hastighet även med högsta upplösningen på samtliga kameror. Systemet är utbyggbart till maximalt 64 kameror i en och samma PC.

Senaste uppgraderingen är en ny programvara som gör att systemet kam mixa vanliga övervakningskameror (CCTV - koaxialkabel mellan kamera och inspelningsenhet) med IP-kameror (nätverkskabel mellan kamera och inspelningsenhet).
 

Vad ska man tänka på vid val av utrustning?


Kameror

Det första vi måste bestämma är: Vad vill vi se och åstadkomma?

Olika val som tillsammans oftast ger ett mycket bra resultat;

- Översiktsbild för att kunna se situationen på en viss, större plats, parkering, skolgård, vänthall, matsal,.

- Helbild som visar förövarens längd, klädsel, gångart, tillvägagångssätt.

- Detaljbild för att säkerställa identitet på personer, bilar, värdeföremål, etc.

- Väl synliga för att avskräcka för olika dumheter

- Dolda för att verkligen komma åt förövarna.

- För översiktbilder räcker det med en vidvinkelkamera med god bildkvalité, helst färg, ....

- Detaljbilderna är till för att kunna identifiera en person eller bil (registreringsskylt) och då  fodras en bra kamera med en teleoptik som "zoomar" in föremålet så mycket som möjligt.

- Helbilds kameran har oftast en normaloptik för att få med händelsen men inte det som är runt omkring och som oftast är ointressant .

Avståndet från kamera till föremålet och storleken på föremålet är här de viktigaste parametrarna så att rätt optik kan väljas. Kameran måste sen ha en tillräckligt hög upplösning (>520TVL) och ett bra signal/brus (s/n) förhållande (>48dB). Högre s/n förhållande ger renare bild med mindre brus.

Men inte ens den bästa kameran kan se runt hörn, genom personer eller föremål som skymmer sikten. Därför behövs ofta flera kameror än vad som man först tror.

Färg eller monokrom (svart/vit) kamera? Färgbild är mycket lättare att använda vid identifiering; ansiktsfärg, färg på klädsel / bil etc. Många färgkameror har dålig ljuskänslighet och man bör välja en kamera som har Lux-värde på 0.5 Lux eller lägre. Det finns små kapslade miniatyr kameror som kan användas både inomhus som utomhus utan extra kamerahus. På en husfasad blir dessa mycket svåra att upptäcka.

IR kameror används för att se i mörker fast vårat öga inte kan se något. IR kameror kan enbart se IR ljus med en monokrom kamera. För att kunna utnyttja dygnets dagsljus så finns det kameror som kan växla mellan färg och monokromt läge, så kallade Day&Night kameror. D&N kameran har ett objektiv och en kamera. Objektivet måste vara specialslipat för att IR och dagsljus ska få skärpa på samma djup inne i kameran. För att uppnå bästa kvalité och slippa kompromisser specialslipade och gemensamma linser/objektiv, så finns IR kameror med dubbla kameror inbyggda i samma hölje. Bildkvalité höjs oftast markant och vissa tillverkare kan erbjuda upplösningar på 540 TVL för färgkameran och 600 TVL för monokroma kameran. I stort sett samtliga IR kameror ger ifrån sig ett svagt rött sken när de är aktiverade och röjer därmed sin position när det är mörkt. Det finns en tillverkare som har IR-LED som ger ett vitt ljus, som inte kan ses med blotta ögat och där kameran inte avslöjas i mörker, och med fortsatt lång räckvidd. generellt är det att föredra att montera halogenstrålkastare med Rörelsedetektorer och att använda bra färgkameror istället för IR-kameror.

Inspelningssystem
Inspelningssystemen ska därför klara av att spela in med hög upplösning, med bibehållen hög inspelningshastighet och på samtliga kameraingångar, samtidigt. Systemet ska tillåta att användaren bestämmer för varje enskild kamera färre antal bilder per sek. och upplösning.
I de flesta installationer där man uppfyller målet med god bildkvalité så brukar önskemålet efter ett tags användande vara att ytterligare platser borde övervakas. Därför är det viktigt att systemet kan byggas ut med flera kameraingångar än vad som var tänkt från början. T.ex. med att extra kort kan installeras i samma dator.
Olika inspelningssystem ger olika bra bildkvalité med samma upplösning vilket beror på komprimeringsmetod och hur väl utvecklad algoritm som är implementerad. Den bästa metoden idag är H.264 som är en vidare utveckling av MPEG-4. Hur mycket kraft som komprimeringen tar av tillgänglig datakraft som datorns processor klarar att ge beror naturligtvis på CPU storleken, men allra mest beror det på om man använder sig av software komprimering eller hårdvaru-komprimering på inspelningskortet.

De riktigt kraftfulla systemen kan byggas ut till att hantera 64 kameror i ett och samma system. Dessutom kan de mixa kameror anslutna till de analoga kameraingångar med IP kameror som samtliga har en upplösning av upp till full D1 (704 x 576).
Systemet måste vara driftsäkert. Många system har undermålig programvara som inte är stabil och driftsäker. Kamerövervakningssystem får inte krascha eller hänga sig.
Systemet ska vara enkelt att hantera och ska kunna övervakas från annan plats i nätverket eller över Internet.

Endast behörig personal ska kunna logga in i systemet och varje användare ska bli tilldelade en unik ID-kod och Password. Systemet ska förutom ha en logglista över händelser så ska den även logga när och vem som gjorde vad i systemet.
 

 

     

Scanteco AB
Box 6064
S-162 06 VÄLLINGBY
Sweden
Tel: 08 - 739 00 14
Fax:
08 - 38 36 38
Mobil: 
070 - 444 24 27
E-mail: info@scanteco.se

WWW: www.scanteco.se